Mi a Karate-Do?

 

Mi a karate– do és mit jelent számomra
Készítette: Gajárszki Péter
(2005. 08. 01.)


Funakoshi Gichin Sensei alakította ki a Karate- do távolkeleti küzdő művészetet. A célja az volt, hogy egy biztonságos, természetes küzdő művészetet alakítson ki. Először Japánban mutatta be. A karatét akkor még szinte senki se ismerte. A fiai és más tanítványai adták tovább.  

A karate- do szó szerinti jelentése: Üres kéz útja. Ez a három szó pontosabban a karate természetességét szimbolizálja, ami azt jelenti, hogy nincsenek fegyverek és a puszta öklünkkel meg tudjuk védeni magunkat még bot, esetleg kés ellen is.  

Edzések: Az edzések elején és a végén meditálunk, azért, hogy az edzésen tiszta fejjel tudjunk odafigyelni. (és, hogy az edzéseken ne pl.: a suliba kapott egyesre gondoljunk.)

Az edzéseken egy mestertől tanulhatjuk, illetve gyakorolhatjuk az ütéseket, védéseket, rúgásokat, állásokat. És itt foglalkozunk az erőléttel is, de ami a karatéka számára nagyon fontos az a Jellem, Becsület, Akarat, Önuralom, Tisztelet, és ezeket is fejlesztjük. Az edzéseken való tanulást, három részre oszthatunk, ezek a kihon, kata, kümite és ezek egymásra épülnek. 

Kihon: Alapiskola. Az ütések, védések, rúgások, állások, tanulása és gyakorlása. 

Kata: Formagyakorlat. Elképzelt ellenfelek elleni harc.  

Kumite: Küzdelem. Páros gyakorlatok. Az eddig tanult ismeretek alkalmazása.

A karatéka a saját testét használja fegyverként.  

A karatét azért kezdtem el, mert nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen, mert anya nekem mutatott gyakorlatokat. A keresztapámmal gyakran bohócságból verekedtünk, és mindig alul maradtam. Ő is mutatott gyakorlatokat igaz az nem karate volt, hanem kick boksz, de volt egy csomó, hasonló gyakorlat benne, hogyha most vissza gondolok. 

Nem voltam eléggé edzett, pedig versenyszerűn úsztam. Ekkor jutott eszembe, hogy el kéne kezdenem karatézni, de akkor még nem tudtam igazából, hogy mit takar az a szó, hogy karate, akkor még csak egy verekedésre tudtam gondolni. Már tudom, hogy a karate sokkal több, mint egy hétköznapi sport. A karate: életmód, jellemfejlesztés, testnevelés, fejlődés, törekvés a tökéletességre, amelyet csak folyamatos gyakorlással tudunk elérni. Az osztálytársaimmal gyakran verekedtünk de általában csak játékból, itt gyakran én vesztettem. Gyakran csúfoltak azzal, hogy karatézok én, nem tudom, hogy miért, talán csak irigyek voltak. Én mondtam nekik, hogy kezdjenek el karatézni, de ők kézilabdázni akartak. Már bánják, hogy nem kezdtek el velem együtt karatézni.  

Választanom kellet a karate és az úszás között, mert nem volt időm mindkettőt csinálni. Belegondoltam, hogy mi lenne, ha az úszást hagynám abba, és mi lenne, ha a karatét nem folytatnám. A karatéba több jelentőséget és értelmet láttam, mert a karatéval mindig meg tudtam védeni magam. Így folytattam a karatét és abbahagytam az úszást. Az úszó edzőm nem örült, mert jól ment. Azóta is karatézok és szeretem tenni.